Staatssecretaris Wiebes heeft een aflossingsrichting gekozen voor het pensioen in eigen beheer; hij wil het pensioen in eigen beheer afschaffen. De ministerraad heeft met deze keuze ingestemd. Betekent dit het einde van pensioen in eigen beheer? En wat moet een directeur grootaandeelhouder met pensioen in eigen beheer nu doen?
Achtergrond
Het pensioen in eigen beheer is erg ingewikkeld geworden. De wetswijzigingen zijn elkaar snel opgevolgd, waardoor de regels stringenter zijn geworden en er verschillende regimes naast elkaar kunnen gelden. Een fout en de fiscale gevolgen kunnen groot zijn. En ook aan de kant van Belastingdienst zijn pensioenen in eigen beheer arbeidsintensief. Daarnaast is de werkelijke waarde van de pensioenverplichting steeds verder uit de pas gaan lopen met de fiscale waardering. Dit kan problemen geven bij bijvoorbeeld een dividenduitkering, echtscheiding of verkoop van de onderneming. Het ministerie van Financiën is daarom al geruime tijd bezig hier een oplossing voor te vinden. Klik hier voor meer informatie over het voorafgaande traject.
Voorstel afschaffen pensioen in eigen beheer
Om deze problemen op te lossen heeft het kabinet gekozen om het pensioen in eigen beheer af te schaffen. Hiertoe zal op Prinsjesdag 2016 een wetsvoorstel worden ingediend. Deze wet dient op 1 januari 2017 in te gaan. Vanaf deze datum heeft een dga niet meer de mogelijkheid om pensioen bij de eigen B.V. op te bouwen. DGA's die al pensioen in eigen beheer hebben opgebouwd krijgen dan drie keuzes:
- afkoop van het pensioen in eigen beheer; dat wil zeggen het ineens uitkeren van de pensioenvoorziening naar prive. De dga krijgt 3 jaar lang de mogelijkheid om het pensioen af te kopen tegen de fiscale waarde. Het verschil tussen de commerciele en fiscale waarde wordt fiscaal onbelast afgestempeld. Over de afkoop is geen revisierente verschuldigd. Wel is loonbelasting/inkomstenbelasting verschuldigd, maar hiervoor wordt een korting op de grondslag verleend. Hoe eerder wordt afgekocht, hoe hoger de korting. In 2017 is de korting 34,5%, in 2018 25% en in 2019 19,5%. Wordt bijvoorbeeld in 2018 afgekocht dan is belasting verschuldigd over 75% (namelijk 100% minus de korting van 25%) van de fiscale balanswaarde.
- omzetting van het pensioen in eigen beheer naar een spaarvariant. Verdere opbouw mag vanaf 1 januari 2017 niet meer plaatsvinden. Het verschil tussen de commerciele en fiscale waarde wordt ook hier fiscaal onbelast afgestempeld. Daarna wordt de pensioenverplichting omgezet in een spaarvariant die jaarlijk tot 'pensioendatum' wordt opgerent. Vermoedelijk dient dan een 20-jarige uitkering te worden aangekocht. Belastingheffing vindt plaats naarmate uitkeringen worden ontvangen.
- premievrij laten staan van de opgebouwde rechten. Ook hier is verdere opbouw vanaf 1 januari 2017 niet meer mogelijk. Wel dient de voorziening jaarlijks actuarieel te worden opgerent en dient het pensioen regulier te worden afgewikkeld. Het verschil in fiscale en commerciële waarde blijft in stand. Van definitieve afschaffing van het pensioen in eigen beheer is derhalve geen sprake.
Hoe verder?
Het wetsvoorstel zal op Prinsjesdag 2016 worden ingediend. Dan zal ook duidelijk worden hoe deze er precies uit gaat zien en of de Eerste en Tweede kamer nog wijzigingen heeft. Op dit moment zijn er nog onduidelijkheden. Te noemen zijn:
- de positie van de (ex-)partner;
- de voorwaarden voor de spaarvariant;
- is overdracht van extern verzekerd pensioen naar eigen beheer dit jaar en ook vanaf 1-1-2017 nog mogelijk;
- geldt de regeling ook voor reeds ingegane pensioenen.
Het voornemen is het wetsvoorstel per 1 januari 2017 in werking te laten treden. Op korte termijn zullen DGA's dan een keuze moeten maken wat zij met hun pensioen willen doen. Als de uiteindelijke regeling duidelijk is, kan de directeur-grootaandeelhouder een keuze maken. In de tussentijd is het raadzaam het pensioendossier op orde te maken dan wel te houden. Daarmee kan straks goed worden ingespeeld op de verschillende keuzemogelijkheden.
Weeg de verschillende mogelijkheden goed af en laat u waar nodig goed adviseren!
Bronnen:
Kamerbrief over pensioen in eigen beheer (1 juli 2016)
Persbericht (1 juli 2016)