De directeur-grootaandeelhouder die zijn pensioen in eigen beheer afkoopt of omzet in een oudedagsverplichting, moet dit binnen 1 maand melden bij de Belastingdienst. Hiervoor wordt een formulier op de site van de Belastingdienst geplaatst.
Staatssecretaris Wiebes heeft de concept tekst van de Algemene maatregel van Bestuur waarin de informatieplicht is geregeld bekend gemaakt.
Informatieplicht in het kort
Binnen 1 maand na de afkoop of omzetting dient de directeur-grootaandeelhouder aan de Belastingdienst hierover informatie verstrekken. Het gaat dan om:
- persoonsgegevens van de directeur-grootaandeelhouder en de eventuele (ex-)partner
- gegevens van de B.V. die uitvoerder is van het pensioen
- of wordt gekozen voor afkoop of omzetting in een oudedagsverplichting
- het tijdstip van afkoop of omzetting
- de fiscale balanswaarde van het pensioen op
- 1 januari 2015
- 31 december 2015
- 31 december 2016
- moment van afkoop of omzetting - of afspraken zijn gemaakt met de eventuele (ex)partner over de verdeling ingeval van echtscheiding.
(Ex-) partner moet meetekenen
De directeur-grootaandeelhouder met het formulier ondertekenen. Bij aanwezigheid van een partner of ex-partner moet ook deze het formulier ondertekenen. Dit ter beschermen van de rechten van deze (ex-)partner.
Informatieverplichting formeel vereiste
De informatieverplichting is geen verzoek tot toepassing van de fiscaal gefacilieerde beëindiging van pensioen in eigen beheer, maar een voorwaarde waaraan moet worden voldaan wil hier gebruik van worden gemaakt. Zonder het voldoen aan de informatieverplichting binnen 1 maand, geen gefacilieerde beëindiging van pensioen in eigen beheer. De normale regels zijn dan van toepassing en wordt de afkoop of omzettng gezien als een verboden handeling waarop sancties staan als directe belastingheffing over de werkelijke waarde van de pensioenverpliching!
Bronnen:
Schriftelijke antwoorden op vragen wetgevingsoverleg 31-10-2016 Belastingplan 2017 (3 november 2016)
Memorie van toelichting (20 september 2016)